اثر دما بر برخی ویژگی های زیستی کفشدوزک (Oenopia conglobata contaminata (Menteries با تغذیه از شته سبز هلو ( Myzus persicae (Sulzer) در شرایط آزمایشگاهی
1
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر رفسنجان
2
دانشیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان
چکیده
ویژگیهایی مانند رشد سریع، طول عمر بیشتر، دوره رشد کوتاهتر، باروری بالاتر و درشتی جثه ی بدن دشمنان طبیعی، بهعنوان صفات مطلوب برای تولید انبوه آنها مهم هستند. کفشدوزک (Oenopia conglobate contaminata (Menteries) (Col.: Coccinellidae یکی از شکارگرهای مهم آفات در باغهای ایران است. در این پژوهش تاثیر پنج دمای ثابت 1±5/22، 1±0/25، 1±5/27، 1±30 و 1±5/32 درجه سلسیوس بر زمان رشد این کفشدوزک با تغذیه از شته سبز هلو Myzus persicae (Sulzer) (Hem.: (Aphididae در شرایط آزمایشگاهی با رطوبت نسبی 5±55 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و هشت ساعت تاریکی بررسی شد. نتایج نشان داد که اثر دماهای مختلف روی طول هر یک از دوره های رشدی کفشدوزک معنیدار است. کل دوره رشد برای کفشدوزک در دماهای فوق الذکر به ترتیب 4/0±02/24، 7/0±68/19، 33/0±15/17، 39/0±01/14، و 25/0±32/14 روز بود. کمترین زندهمانی در دماهای مختلف، برای لارو سن یک و بیشترین زنده مانی برای لاروهای سنین سوم و چهارم و شفیره بدست آمد و در دمای 5/22 و 5/32 بیشترین میزان مرگ و میر دیده شد. آستانه دمایی پایین رشد و حرارت موثر برای دورههای رشدی بر اساس مدل خطی رگرسیونی بر آورد شد. آستانه دمایی پایین رشد برای مراحل تخم، لارو، شفیره و کل دوره تخم تا حشره کامل با تغذیه از شته سبز هلو به ترتیب 99/9، 58/10، 63/9 و 48/8 درجه سلسیوس و ثابت دمایی برای مراحل رشدی تخم 1/43، لارو 93/163، شفیره 9/71 و کل دوره 58/322 درجه-روز تخمین زده شد. نتایج نشان داد که دمای 25 تا 30 درجه سلسیوس دمای مناسب برای پرورش این کفشدوزک میباشد.